Ako si vybrať ratanovú taburetku a kam ju umiestniť?

Ratanové taburetky patria medzi obľúbené druhy sedenia. Okrem toho, že majú kompaktné rozmery a zmestia sa aj na malý balkón, potešia štýlovým dizajnom a jednoduchým kombinovaním s ostatným zariadením. Ako si však vybrať tú najlepšiu taburetku z ratanu, ktorá splní všetky vaše očakávania? Využite naše rady.

ratanea_blog_ratanove_stoliky_a_taburetky

Výber ratanovej taburetky sa skladá z niekoľkých krokov

Pri výbere ratanovej taburetky by ste mali sledovať niekoľko kľúčových prvkov. K nim patria:

Typ materiálu

Rovnako ako iné ratanové sedenie, aj taburetka môže byť vyrobená z prírodného alebo umelého ratanu. Každá z možností má odlišné vlastnosti.

Prírodný ratan

Prírodný ratan je štýlový, odolný a ekologický. Podporuje rodinnú atmosféru a vďaka tomu, že má rôzne farebné prevedenia, ho ľahko skombinujete s iným zariadením. Pamätajte však na to, že si vyžaduje dôkladnú starostlivosť a prírodný ratan by nemal byť vo vlhkom prostredí. Taburetky z prírodného ratanu by ste mali pravidelne čistiť mydlovou vodou a niekoľkokrát do roka olejovať.

Umelý ratan

Záhradný nábytok z umelého ratanu vyzerá takmer na nerozoznanie od toho prírodného. Na trhu ho nájdete vo viacerých dizajnoch a veľkostiach. Následne poteší aj skvelou cenou a tým, že ho môžete použiť vnútri aj vonku, keďže narozdiel od prírodného ratanu, umelý ratan znesie aj vlhké prostredie.

Pri nákupe taburetiek z umelého ratanu sa obráťte na overeného predajcu. Ten vám ponúkne kvalitné a odolné kúsky, ktoré vydržia dlhé roky.

Veľkosť

Veľkosť ratanových taburetiek by sa mala odvíjať od ich umiestnenia. Na veľkú terasu alebo do záhrady sa nebojte zvoliť aj masívne kúsky. Poskytnú vám veľa miesta na sedenie a celý priestor štýlovo doplnia.

Na menších balkónoch zas oceníte kompaktné prevedenia, ktoré vám nebudú prekážať pri prechádzaní.

Čalúnenie

Čalúnenie je doplnkom, ktorý zvyšuje komfort pri sedení. Spravíte preto dobre, keď si zaobstaráte taburetku s ním. V prípade, že ste si vybrali model bez neho, môžete sa poobzerať po mäkkých vankúšoch alebo poduškách, ktoré naň položíte. Čalúnenie alebo podsedák je pri umelom ratane nutnosť, keďže podsedák rozkladá váhu na väčšiu plochu. Bez podsedáku sa niektoré vlákna môžu preťažovať a prísť časom k poškodeniu

Úložný priestor

Úložný priestor je vysoko praktická funkcia, vďaka ktorej udržíte poriadok na terase, balkóne alebo v záhradnom altánku. Spravidla ňou disponujú väčšie a drahšie ratanové taburetky.

A na čo všetko sa vám úložný priestor zíde? Uskladniť doň môžete napríklad deky, prehozy, vankúše a menšie záhradné príslušenstvo. Spôsob jeho využitia sa však odvíja čisto od vás.

Dizajn

Ratanové taburetky sú odeté do rôznych farieb. Veľmi obľúbené sú hnedé kúsky, ktoré sa ľahko kombinujú s iným zariadením. Vhodnou voľbou je následne aj sivé, biele alebo čierne sfarbenie, ktoré zaujme aj z diaľky.

V prípade, že by ste chceli niečo výraznejšie a jednofarebné taburetky vás nelákajú, poobzerajte sa po viacfarebných modeloch. Skvelo vyzerá spojenie čiernej s hnedou alebo bielej so sivou.

Kam ratanovú taburetku umiestniť?

Ratanovú taburetku môžete umiestniť do interiéru aj exteriéru. Najlepšie vynikne na týchto miestach:

  • Balkón alebo terasa – taburetka výborne dopĺňa iný ratanový nábytok, poskytuje ďalšie miesto na sedenie a šetrí priestor, ktorého na terasách a balkónoch nebýva veľa.
  • Záhrada – ratanová taburetka sa vám zíde v záhradnom altánku alebo v blízkosti bazéna. Okrem miesta na sedenie poskytne aj priestor na odloženie knihy, pohára s vodou alebo iných maličkostí.
  • Interiér – ratanové taburetky môžete umiestniť aj do interiéru. Poslúžia vám napríklad v obývačke, spálni alebo na chodbe.

Spôsob použitia taburetky si volíte sami. Môžete ju využívať na pravidelné alebo občasné sedenie či na vyloženie nôh. Pokiaľ čalúnenie/podsedák vymeníte za tácku sklo, vtedy je to možné využiť ako konferenčný stolík. Na samotnom umelom ratane nebudú stabilne držať poháre, na čo si treba dávať pozor.